BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сътрудничеството с бизнеса роди атрактивната специалност „Софтуерно инженерство” във ВТУ

Университетът изпраща първия випуск от 27 момчета и момичета, 18 от които вече работят като програмисти

ЕДНА ОТ НАЙ-АТРАКТИВНИТЕ И УСПЕШНИ СПЕЦИАЛНОСТИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – „СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО“, ИЗПРАЩА ПЪРВИЯ СИ ВИПУСК. От приетите през 2016 г. 33 момчета и момичета сега завършват 27, а от тях 18 млади програмисти вече работят по специалността си.

„Софтуерно инженерство“ не е иновация на Великотърновския университет, но така, както е структурирана тук, не съществува в никое друго висше училище в страната. Успехът на специалността е заложен в идеята студентите да започват директно с практическите дисциплини.

„Когато конструирахме специалността, променихме процеса. Досега, а в голяма част от университетските специалности още е така, преподаваме теорията, а практиката е, ако има време и възможности за нея. Ние обаче поканихме в обучението реално работещи програмисти и асистентите, които дойдоха директно от бизнеса и се оказаха изключителни мотиватори за студентите ни“, разказва доц. Златко Върбанов. Той е преподавател в катедра „Информационни технологии“ на Факултета по математика и информатика, чете лекции по програмиране, алгоритми, съвременни програмни среди и кодиране на информацията и е един от авторите на програмата за специалността „Софтуерно инженерство“.

ИДЕЯ НА БИЗНЕСА Е СЪЗДАВАНЕТО НА ТАЗИ ПРОФЕСИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Специалността е факт благодарение на сътрудничеството между вуза и пловдивската фирма „Прайм холдинг“, която има клон и в старата столица. През есента на 2015 г. двама нейни представители – Димитър Начков и Никола Вълчанов, потърсили ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов с предложение за сътрудничество. Проф. Бонджолов от своя страна насочил гостите си към преподавателите във Факултета по математика и информатика и само година по-късно във вуза били приети и първите студенти. За тях фирмата е оборудвала и три компютърни зали.

„В изготвянето на програмата помагаха всички колеги от факултета, но основно работихме с тогавашния декан проф. д-р Мирослав Гълъбов, създадената от него комисия и д-р Венелин Монев, който тогава беше преподавател при нас. Бизнесът ни каза с какви платформи се работи в този сектор, от какви умения се нуждае всеки млад и съвременен програмист, за да влезе в бизнеса, както и това, че е важно да учим студентите си да работят в екип, и ние се съобразихме с всички тези изисквания. Направихме дисциплините така, че студентите да могат да започват практика още след края на първи курс, в края на втори курс вече да са достатъчно добре подготвени за стаж като младши програмисти. Затова първите две години те изучават базови практически дисциплини и трупат специализирани умения“, уточнява доц. Върбанов. В трети и четвърти курс избират своята област, в която да се специализират. А те могат да избират да изучават различни софтуерни платформи и езици, да работят с компютърна графика и виртуална реалност. Могат да станат уебпрограмисти и уебдизайнери. Някои се подготвят да бъдат бизнес аналитици на софтуерни изисквания.

„Това са всъщност хората, които да осъществяват комуникацията с клиентите и да разбират техните искания. Да ги анализират и да ги реализират. Клиентът не е длъжен да знае това, което знае софтуерният инженер, но софтуерният инженер трябва да може да превърне желанието на клиента си в реалност“, казва доц. Върбанов. И допълва, че специалността се оказала толкова успешна, че някои от основните предмети вече са заложени и в програмата на тези студенти, които изучават специалност „Информатика“.

ОКОЛО 150 СА СТУДЕНТИТЕ В МОМЕНТА ОТ 1 ДО 4 КУРС, КОИТО УЧАТ СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО. Местата за следващия випуск първокурсници са 35 и обявените места по програмата „Рано рани“ вече са заети. Кандидатстването е с оценка от държавен зрелостен изпит по желание на кандидата. „Входът е широко отворен, както е по целия свят. След това тези, които установят, че не са избрали правилната специалност за себе си, се отказват сами. Останат ли, бъдещето им е гарантирано, защото през целия период на обучение до тях са ментори от бизнеса, които ги обучават и ги наблюдават с идеята да ги поканят след това на работа“, обяснява доц. Върбанов. И гарантира, че специалността на ВТУ е конкурентноспособна не просто в България, а в целия свят.

Всички преподаватели могат да водят лекциите и семинарите си и на английски език, което дори е по-лесно в тази специалност, защото съществува професионален жаргон, който е пълен с англоезична терминология. Непреводими на български са и голяма част от понятията, които програмистите ползват.

Година след създаването на бакалавърската специалност екипът на катедра „Информационни технологии“ е направил и магистратура, която е три семестъра. Програмата е насочена към студенти от същото професионално направление и се нарича „Уеб технологии и разработване на софтуер“. „Освен различно подредената програма специалността „Софтуерно инженерство“ печели и с това, че ние много държим на обратната връзка със студентите. Аз лично отделям последната си лекция всяка година на разговор с тях. Питам ги какво им харесва, какво според тях можем да променим, да актуализираме и оптимизираме. Имаме и още едно подходящо решение – допуснахме успешни студенти да преподават някои от теоретичните предмети на тези, които идват след тях. Петима са студентите, които успоредно учат и влизат на упражнения, и така показват на колегите си перспективите на специалността „Софтуерно инженерство“, допълва доц. Златко Върбанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!