BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студенти от ВТУ се включиха в онлайн работилница за намаляване на хранителните отпадъци

ОНЛАЙН РАБОТИЛНИЦА ПО ПРОЕКТА „БЕЗ ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ“, ЦЕЛЯЩ НАМАЛЯВАНЕ РАЗХИЩАВАНЕТО НА ХРАНА, ЗА КОЙТО ПЪРВО „БОРБА“ РАЗКАЗА миналата есен, бе проведена в четвъртък сутринта. Събитието бе организирано от търновското сдружение „ВТ ИВЕНТС“ и асистент Олга Манчева-Али от катедра „Туризъм“ при Стопански факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проявата успя да провокира интереса на студенти от различни курсове, а фокусът на работилницата бе насочен към темата за редуциране на хранителните отпадъци от домакинствата и устойчивото ресторантьорство.

В рамките на работилницата бе представена информационна книжка, съдържаща полезни съвети за правилно пазаруване и съхранение на храната, различни рецепти, използващи в максимална степен хранителните продукти и предотвратяващи излишното разхищение на храна, както и възможността за компостиране у дома.

„Автор на съдържанието и илюстрациите в книжката е Милена Симеонова. Включени са и данни, предоставени от Роман Рачков от Българската асоциация по биологична защита“, уточни доц. д-р Ваня Димитрова, член на екипа на проектa.

Росен Василев от фондация „Биоселена“ пък представи проект „За храната“, целящ повишаване на информираността за намаляването на хранителните отпадъци. Той запозна студентите с данни за разхищението на храна в световен мащаб, както и за отпечатъка им върху околната среда.

Асистент Олга Манчева-Али представи интересно авторско изследване на тема „Възможности за постигане на устойчив ресторантьорски бизнес“ и възможности за намаляване на хранителните отпадъци в заведенията за хранене.

Имаше оживена дискусия по темата, а след това студентите решиха тест от сайта на „Биоселена“ – „Невидимата страна на храната“, и показаха завидни знания по темата.

Предстои представяне на книжката и пред по-широка публика.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!