BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Ресенски япрак” стана на пет години, стяга турне за Северна Македония

Създателката Галина Бартолова завърши етнография във ВТУ и сега учи за преподавател по народни танци

Клубът за хора и народни танци „Ресенски япрак” при Народно читалище „Народна просвета” в Ресен стана на пет години, но няма да празнува заради обстановката, сподели създателката му Галина Бартолова. Той е основан през май 2015 г. и до момента танцьорите от клуба са разучили хора и танци от всички етнографски области на България. Имат редица участия на местно, регионално и национално равнище, както и множество награди от различни празници и фестивали. В своята история са осъществили три международни участия – в Белград през 2016 г., в Букурещ през 2017 г. и в Ней Пори – Гърция, през 2018 г. В клуба членуват около 40 души, разделени на две основни групи – деца и възрастни. По случай петата годишнина към клуба е учредена и Детска фолклорна формация „Япраче”, в която са привлечени най-малките жители на Ресен.

Малките танцьори от „Япраче”

„За 2020 г. съставът има план през юли да представи Ресен и община Велико Търново на Международен фолклорен фестивал „Биляна платно белеше“ в Охрид – Северна Македония, което изцяло зависи от развитието на пандемията. Към настоящия момент репетициите в зала са преустановени, което допълнително затруднява бъдещи изяви, но всички сме оптимисти и с нетърпение очакваме момента, когато ще се върнем отново в залата за танци”, споделя Галина Бартолова.

„Ресенски япрак”

Тя ръководи четири клуба за народни хора в областта с над 140 участници. Ентусиастката от Полски Тръмбеш, където стартира бизнеса си със студио за красота, вече завърши етнография във ВТУ и е напът да сбъдне детската си мечта – да бъде преподавател по народни танци. Сега завършва магистратура по културен туризъм във ВТУ и паралелно с това учи следдипломна квалификация в АМТИИ – Пловдив, специалност „Преподавател по народни танци”. До нея в народните танци са съпругът й Боян Бартолов, който е полицай, и синът им Александър, който свири на кавал и на ударни. Самодейците от Ресен ползват и автентичните народни носии, които пази игуменът на Преображенския манастир отец Георги и ги дава на клуба при всяко участие.

Преди две години в Петко Каравелово Галина създаде Клуб за народни танци „Мизийци“. В него играят 20 мъже и жени на различна възраст. По същото време тя стана художествен ръководител и на „Павелските мераклии“. Самодейците от Павел преди имали други ръководители, но разтропаната ентусиастка сега ръководи и този състав от 12 любители на българските народни хора. Последният клуб за народни танци е във В. Търново и се казва „Боляри” .

Нели СУКОВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!