BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Реконструкция на вековна къща в Старо Търново руши съседни сгради

Реконструкция на вековна къща в старинната част на Велико Търново, която е архитектурен резерват, увреди сериозно съседни сгради. Собствениците на пострадалите имоти на ул.“Велчо Джамджията“ № 8 и № 12-Емил Димитров и Пламен Хараламбиев са сезирали кмета на общината Даниел Панов, РДНСК и Районната прокуратура. Към жалбата потърпевшите са приложили и множество снимки за нанесените поражения.
“ От няколко месеца се разрушава къщата между нашите жилища, която е на №10. Оставена бе единствено лицевата стена на приземния етаж – прийом, който явно често се използва при строителство в старата част на града. Събаряйки постройката, собственичката Рени Цанева и наетите от нея строители, увредиха покривната част на къщите ни. Така трите сгради останаха отворени тъй като бяха на калкан и с преминаващ покрив от единия в другия имот.Висяха ламарини, които застрашаваха работниците и минувачите по улицата. Натрошени бяха улуците и не са възстановени. Счупен и заринат бе мръсния канал, защото минавал през нейния имот…”, пише в сигналите .

За своя сметка Емил Димитров, собственик на къщата на ул.“Велчо Джамджията“ №8 възстановил мръсния канал и на 20 март наел вишка за поправка на покрива. Тогава било установено, че цялата фасадна част на къщите е сцепена и отделена. Всичко това било следствие на копаенето с пробивни ударни машини на скалата под имота на Цанева, разказват още потърпевшите стопани.
В сигнала до институциите те обясняват, че са разговаряли с работниците. Строителите споделили, че са наети да изкопаят в дълбочина 50 куб. метра масивна скала..

”Не вярваме да има институция и архитект, които да разрешат пробиването и раздробяването на такава масивна скала в старата част на града, копаейки в дълбочина. При такова разрушаване, вероятността да се срутят съседните къщи и да пропадне тротоара и улицата, е огромна“, споделят притеснени Димитров и Хараламбиев.
Те апелират към институциите, които имат отношение към този вид строителна дейност да направят проверка и да прекратят това безумие въпреки кризата в държавата заради пандемията .

Нели СУКОВА

Сн.личен архив

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!