BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подземен спа център с градина на покрива правят в къщата на последния бей на Велико Търново

ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ И СТАРИННИ КЪЩИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ РЕСТАВРИРА. Бейската къща, която е правена през далечната 1864 г., е една от емблемите на Велико Търново. В нея е живял последният бей на града, преди да се освободим от турско робство. През последните няколко години сградата смени трима собственици, включително и бившия народен представител Димитър Йорданов, а сегашният й притежател е Борис Благоев, който има бизнес в САЩ. Къщата е една от най-красивите в региона. Строена е от неизвестен майстор за тогавашния градоначалник Кончашооглу бей, а след това става собственост на рода Парашкевови. Сградата е паметник на културата, независимо че бе превърната в хотел и механа.

Допреди години тя бе общинска собственост, но кметството я продаде на известния предприемач Стефан Енчев, а впоследствие той я прехвърля на Йорданов, който по това време бе действащ депутат. Йорданов реставрира имота и захвана бизнес, но кризата му попречи да го доразвие и в крайна сметка сградата бе продадена от съдебен изпълнител. Неин собственик за 386 хил. лв. стана бившият футболист на „Етър“ Красимир Калчев, който пък я препродаде на сегашния й собственик.

В МОМЕНТА В БЕЙСКАТА КЪЩА ВЪРВИ ГРАНДИОЗЕН РЕМОНТ. Той е започнал само преди месец и ще продължи до пролетта на 2020 г. Самата сграда остава непокътната, защото е защитена от закона. Дворното място пред нея обаче е изкопано за изграждането на модерен спа център. Уникалната конструкция е проектирана така, че де факто покривът на зоната за релакс ще е основа на открита градина и двор, през който ще се влиза в Бейската къща. Подобно нещо досега не е правено в региона ни, коментират запознати.

Стилян НАЙДЕНОВ

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!