BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Номинираха лекаря, спасил мъж след час в клинична смърт, в инициативата „Достойните българи“

Д-р Мирослав Йорданов, който по време на дежурство в Спешна помощ в Горна Оряховица сътвори медицинско чудо и върна към живота 51-годишен пациент, изпадал два пъти в клинична смърт, бе номиниран в инициативата „Достойните българи“. Случаят придоби национална популярност и бе разказан първо от „Борба“ миналата седмица.

Заради проявения професионализъм и хладнокръвие по време на критичната ситуация 29-годишният медик ще получи отличието през 2020 година.

Младият лекар се превърна в герой и поради факта, че извършил реанимационните действия с подръчни материали, защото звеното не е оборудвано с необходимата апаратура. Той и колегите му в амбулаторията правили на ръка сърдечен масаж, обдишване с уред за изкуствено дишане и дозирал животоспасяващите медикаменти на око.

Пациентът бе долекуван в Специализираната болница за активно лечение по кардиология и към момента е добре и няма последици след преживяното.

Д-р Йорданов е като магнит за тежките медицински случаи. Сред спасените от него са пациент, прерязал бедрена артерия с трион, жена с пчела в ухото и т.н.

Медикът дава дежурства в Спешна помощ в Горна Оряховица, Велико Търново и Плевен.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!