BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нова скална църква разкриха спелеозите на Гимназията по туризъм

НОВА СКАЛНА ЦЪРКВА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ГОЛЕМИЯ КОМПЛЕКС НА ИВАНОВСКИТЕ СКАЛНИ МАНАСТИРИ, са открили младите спелеолози от Професионалната гимназия то туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. Те са правили обходи на терена заедно с ръководителя на клуба Евгени Коев, който е и учител в гимназията.
„Откритата скална църква е в приземната част на скалния венец. Попаднахме на нея, след като направихме проучванията си с новия метод. Този път работихме с дрон и с обхождане на места, които до този момент оставаха в периферията на комплекса. Откритието ни е интересно и ценно, защото манастирите са част от културното наследство в района, тази нова църква до момента не е документирана“, обяснява Евгени Коев и допълва, че част от комплекса е под защитата на ЮНЕСКО.
Спелеолозите са попаднали и на няколко килии, което е обичайно за района. Той е богат с много останки и свидетелства за жилища и други помещения, свързани с монашеския живот. Комплексът е бил активно населен с монаси през 12-14 век. Животът там продължава, макар и не толкова интензивно, и следващите векове, уточнява Евгени Коев.
Това е третата скална църква, на която той и неговите спелеолози попадат за всичките 10 години, в които г-н Коев проучва районът. „Откритите до момента скални църкви са подробно проучени и картирани. Работя с момчетата и момичетата от Ученическия спелеоклуб в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и с приятелите ни от пещерен клуб Дервент към дружество „Академик“, допълва Евгени Коев.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!