BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На сцени в 50 града у нас е играл великотърновският театър през 2019 г.

вторник, 14 Ян., 2020, 10:46ч.

IMG_6067


На сцени в 50 български града са играли през 2019 г. артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. В някои от населените места те са гостували по осем пъти през годината. В други селища пък са играли по 3-4 представления на ден. Възстановени са редица стари дестинации, но са завоювани и нови сцени в 10 града в страната.

През миналата година продължихме нашето партньорство с големите културни центрове у нас, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Той припомни, че театърът е гостувал на сцените на държавните опери в Русе, Бургас и Стара Загора, както и в повечето областни центрове в страната. По голяма част от спектакли на театъра в турне са преминали под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

На 231 000 лв. възлизат приходите от спектакли през миналата година, а в сравнение с 2018 г. парите са с 15 000 лв. повече, отчете Васил Вълчев. Общо 161 са изиграните представления през 2019-а, а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 28 000 души. Спектаклите на сцената в старата столица са 56 и са били посетени от 8000 зрители. Общо 105 са представленията, изиграни в турне. Те са били гледани от 20 000 души. Най-силно по финансови показатели е последното тримесечие на годината, а приходите от него възлизат на 101 000 лв., посочи още директорът на театъра.

Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през новата година, дори да го увеличим, заяви Васил Вълчев. Като постижение на екипа той посочи постигнатия творчески и репертоарен баланс между двата художествени отдела в МДТ – драматичния и музикалния. Има баланс и между българските и чуждите заглавия в театралния афиш.

Сред успехите на великотърновския театър през 2019 г. е участието в Международния фестивал на спектаклите за деца “Вълшебната завеса“, който се проведе в Търговище. Храмът на Мелпомена в старата столица бе избран да представи на фестивалната сцена постановката „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, адаптация на текста, режисура и сценография – Стефан Методиев, композитор – Михаил Шишков. Това бе първата изява на МДТ на престижен форум от 20 години насам. За участие в конкурсната програма на 20-ото юбилейно издание на фестивала бяха получени заявки от десетки театри от страната и чужбина, от които бяха селектирани 18 заглавия на трупи от Индия, Италия, Русия, Сърбия, Турция и др. Сред избраните най-добри спектакли за деца се нареди и „Пипи Дългото чорапче” на МДТ „Константин Кисимов”.

С оперетата „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман великотърновските артисти за трети път участваха в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението на крепостта „Царевец” бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави. В края на август по покана на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха сред естествения декор на царския дворец и оперетата „Баядерка”. Спектакълът премина под патронажа на кмета и също беше посрещнат с много добре от публиката.

В началото на септември артистите на МДТ успяха да покорят ценителите на изкуството и в Югозападна България, където бяха на четиридневно турне. Те изиграха общо пет спектакъла в Дупница, Разлог, Сандански и Петрич. С мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” театърът участва в първото издание на Фестивала на мюзикъла и оперетата „Петрич 2019”. За първи път нашият театър излезе на сцена в Дупница, Разлог и Сандански, а публиката наистина ни прие много радушно, сподели Васил Вълчев.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!