Facebook

Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена

МЮЗИКЪЛЪТ „ЗЕХ ТЪ, РАДКЕ! ЗЕХ ТЪ!” СЕ ЗАВРЪЩА НА СЦЕНАТА НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ” във Велико Търново след няколко успешни турнета в страната. Спектакълът е създаден по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева.

Търновският театър е първият в България, който поставя „Зех ть, Радке! Зех ть!” като мюзикъл след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Великотърновци и гостите на града ще могат да гледат постановката на 22 януари от 19 часа в голямата зала на театъра.

„Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е един от спектаклите в афиша на търновския театър, донесъл най-големи приходи за 2019 г. Само за три месеца след премиерата представленията са аплодирани от 4000 зрители, а приходите от продажбата на билети възлизат на 39 000 лв.

Режисьор на мюзикъла е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

Според гост-режисьора Гълъб Бочуков великотърновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, сподели той.

„Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни е първият български драматургичен текст, създаден през 1853 г. Три години по късно в Шумен – на 15 август 1856 г., комедията за първи път е поставена на сцена. С тази премиера се поставя началото на българския театър. По думите на режисьора текстът носи характера на българщината, а той самият се е постарал да го представи като комедия на нравите и страстите. Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а оттогава никой не е посягал към него.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех ть, Радке! Зех ть!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представи на сцена.

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!