BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Морални и материални награди дава община Велико Търново

Близо 60 са почетните граждани, носителите на наградата „Велико Търново” са 56 и пет организации

МОРАЛНИ И МАТЕРИАЛНИ НАГРАДИ ДАВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ. Най-старата от тях е титлата „Почетен гражданин на Велико Търново”. За първи път званието е дадено през 1916 г. на фелдмаршал Август фон Макензен за неговите заслуги като командващ съюзническите войски в първата световна война. От тогава до днес общината дава още: наградата „Велико Търново”, медал на името на града I и II степен. През 2001 беше учредена Академичната награда за най-добрия студент на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и така Велико Търново стана единственият град в България, който връчва подобен приз. Няколко години по-късно съветниците гласуваха такова отличие и за най-добрия курсант на Националния военен университет „Васил Левски”. Последната учредена награда е „24 май” за най-успешния зрелостник в общината.

Всъщност точно академичните награди и отличието „24 май” са материални. Младите хора получават съответно по 5000, 3000 и 1000 евро за положения си труд като студенти, курсанти и ученици. Всички останали призове, които общината дава, са морални.

Според статистиката, която търновската община води за своите

ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ,

след фелдмаршала е имало повече от 10 години прекъсване. За втори път титлата е дадена чак през 1929 г. на ген.-майор Никола Петков Бакърджиев, който е отличен за заслуги за стопанското издигане на старата столица. Четири години по-късно, през 1933-та, почетен гражданин става ген. Василий Йосифович Гурко, син на освободителя на Велико Търново ген.-фелдмаршал Й. В. Гурко. После, в периода 1947–1994 г. почетени граждани са обявявани 24 пъти, а от 1996 г., когато традицията става ежегодна, до 2009 г. – 16 пъти.

Дейците на културата се оказват най-облагодетелствани и най-често номинирани за почетни граждани. Те са близо 20 и сред тях блестят имената на писателите Емилиян Станев, Стефан Мокрев и акад. Антон Дончев, поетът Матей Шопкин, актрисите Елена Стефанова и Лина Ковачева, режисьорът Въло Радев. Девет са спортистите, които имат тази титла, и сред тях Весела Лечева, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Илиян Киряков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Антоанета Стефанова… Имаме петима икономисти, деветима чужденци. Самият Тодор Живков е почетен гражданин на Велико Търново. В списъка е и главата на търновската църква – митрополит Григорий.

Статутът на званието „Почетен гражданин на Велико Търново” казва, че тази титла се дава на онези български и чуждестранни граждани, които имат особени заслуги към града във всички области на обществено-политическия живот. Особените заслуги обаче остават широко понятия и затова напоследък дебатите около почетната титла стават все по-остри.

Какво получават почетните граждани? Имената им се вписват в Книга на почетните членове, която е нещо като летопис на почетното гражданство на В. Търново. Тя съществува от 2002 г. Оформянето на страниците за всеки отделен почетен гражданин за периода 1916–2006 г. е било поверено на н.с. Невяна Бъчварова, а от 2006 г. досега това прави Станислава Ботева.

56 ТЪРНОВЦИ И ПЕТ ОРГАНИЗАЦИИ СА НОСИТЕЛИ НА

НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”,

която съществува от 1996 г. Проф. Лилия Наумова, Петър Борсуков и Яна Първанова са първите, които са получили този приз. И тук културните дейци имат превес, те са най-често награждаваните, показва справката на община Велико Търново. Ето имената на някои от тях: Ненко Маров, проф. Йордан Андреев, Панайот Димитров-Понката, режисьорът Недялко Ковачев, поетът Радко Радков, проф. Казимир Попконстантинов, арх. Теофил Теофилов. 15 научни работници, петима икономистите, двама спортисти има сред наградените. Веднъж наградата е връчена посмъртно. Пет са институциите – Регионалният исторически музей, читалище „Надежда”, клуб „Традиция”, Корпусът на мира, национално движение „Българско наследство”. Тази година в списъка ще влезе и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”, а личността, чието име ще бъде вписано до другите в специалната Книга на носителите на награда „Велико Търново”, е това на спортния журналист Ангел Ганцаров.

Наградата е ежегодна и също като почетната титла се дава в чест на празника на града. До тази година отличените получаваха пластика, която беше мраморно копие на Омуртаговата колона от великотърновската църква „Св. 40 мъченици”, с релефен надпис „Награда Велико Търново” и съответната година на присъждане. Автор й беше скулпторът Станчо Ганев. Сега обаче наградата е нова, под формата на плакет, направен по проект на доц. Пеньо Пенев. Плакетът е елемент от кметската огърлица.

„ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, „ПОЧЕТЕН МЕДАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ЗЛАТЕН” И „ПОЧЕТЕН МЕДАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – СРЕБЪРЕН”

дава още общината. Отличията са били учредени по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци. След това през 1985 г. в монетния двор на НРБ са изработени първите копия по проект на художника Георги Чапкънов. Първият от посочените е за държавни ръководители, чуждестранни държавници, политически и обществени дейци, посетили града, вторият е за удостоени със звание „Почетен гражданин на Велико Търново”, а третият – за лица с особено високи заслуги към страната и към града.

АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Е УЧРЕДЕНА ПРЕЗ 2001 Г. Нейната цел е „стимулиране и подпомагане на млади специалисти в началото на тяхната професионална реализация, както и утвърждаване на Велико Търново като притегателен научен и образователен център”.

Студентът се избира от университетските преподаватели и се утвърждава от Академическия съвет на ВТУ преди да влезе за разглеждане на сесия. Академичната награда се връчва на тържествена церемония във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” по случай Студентския празник и тя е левовата равностойност на 5000 евро. Веществен знак на наградата е специално изработена пластика „Майка България”, автор е Станчо Ганев.

От 2008 г. общината дава академична награда и на най-изявения курсант от Националния военен университет. Призът се нарича „Трети март” и е в размер на 3000 евро. Третата академична награда на общината е „24 май”. Тя е за най-добрия дванадесетокласник, който получава 1000 евро.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!