BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МОБАЛ: „Антиваксър е майката на 4-годишното дете, 6 други напуснаха заради нейната паника”

вторник, 24 Мар., 2020, 16:03ч.

bolnica

4-годишното момиченце, което е настанено за лечение заради двустранна пневмония в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и тествано за COVID-19, не е било никога имунизирано, защото майката му е антиваксър, обяви директорът на болницата д-р Стефан Филев, който с медицинския директор д-р Галина Гарева разясниха публично ситуацията. По думите му, това е предпоставка за по-тежко протичане на всякакви инфекции.

Заради усложненото състояние на малката пациентка с колегите му са се консултирали със специалисти от Клиниката по детска гръдна хирургия на УМБАЛСМ „И. Пирогов“ и се прави всичко необходимо за овладяване на болестта.

Три дена момиченцето е поддържало температура над 39 градуса, преди да бъде доведено в болницата. Оказа се и че никога не е ваксинирано. Майка му обаче обвини медиците в социалните мрежи, че то вероятно има коронавирус и не се лекува правилно.

Детето е постъпило в Спешно отделение вчера около 14 часа. Прегледано е от дежурния лекар, назначени са лабораторни изследвания и ренгенография. Извършен е консулт с инфекционист. След като излизат резултатите, се установява, че детето е с двустранна бронхопневмония и с клинико-лабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес. След консулта е установено, че няма данни за контакт на майката и детето с болни от коронавирус, с контактни на болни или друг показател, който да насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирусна инфекция. Работим по точно определени правила, дадени ни от МЗ и от Оперативния щаб, казаха от ръководството на МОБАЛ.

Детето е било в средно увредено състояние, поради което, след консулт с педиатър, е преценено, че неговото лечение трябва да продължи в Детско отделение на болницата. По тази причина то е настанено в педиатрията, назначени са му съответните вливания и адекватно лечение. Вечерта състоянието му се подобрява, но остават измененията на белите дробове, които протичат по типичната картина на бронхопневмония.

„Към момента детето не е на кислородова терапия и няма температура. С майката се намират във ВИП стая и са изолирани. С тях се действа като позитивни за коронавирус, докато не излязат резултатите от взетите вчера проби. Очакваме да стане ясно дали става дума за COVID-19 довечера или утре сутринта“, обясни д-р Филев.

Той заяви, че публикациите във фейсбук на майката и таткото на момиченцето са предизвикали сериозна суматоха в педиатрията и в следствие на това родителите на други 6 деца са отвели малчуганите си от звеното недоизлекувани. Около 23 часа в отделението е настанала суматоха, заради страха на родителите, че децата им са били в контакт с момиченцето.

„Педиатрията в момента работи нормално, не е под карантина. Ако се окаже, че пробите на детето са положителни, отделението ще бъде затворено. Предполагам обаче, че резултатите ще са отрицателни. От извършените лабораторни изследвания заключваме, че това е бактериална инфекция“, допълни д-р Филев.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!