BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Марисвет от Полски Тръмбеш пя онлайн на руски фестивал

С емблематичната песен „Журавли” седмокласничката Mарисвет-Лидия Тодорова участва в Руския онлайн фестивал „Спасибо за победу”, посветен на 75 г. от победата на Великата отечествена война

Марисвет беше единствената участничка във възрастовата група от 4 до 14 г. от България в „Спасибо за победу” – най-мащабното мероприятие, организирано от руска телевизия.

В конкурса участваха над 60 000 участници от 60 държави, а онлайн фестивалът се транслираше по телеканал „Победа”.

Преди дни Марисвет за участието си получи и своята награда – паметен диплом от телевизия „Победа” в Москва. Такива са получили и всички участници, защото фестивалът не е имал конкурсен характер. Момичето пее руски песни от малко, тъй като има руски корен чрез баба си Светлана, участва във всички мероприятия в Полски Тръмбеш и печели награди. По време на гостуването на лидера на БСП в края на миналата година за честване на 100 г. от създаване на партийната структура в града Марисвет изпя пред препълнената зала „Една българска роза”.

Изпълнение на българчето е звучало на 9 май и по радиото в северния град Мурманск, където през май м. г. момичето и неговата баба заедно с общински служител от Полски Тръмбеш бяха специални гости на Международния фестивал „Ворота солнца”.

Когато миналата година през април руският поход „Славянски ход” мина през Полски Тръмбеш, бабата на Марисвет – Светлана Неманова, която е рускиня, разказва за свой роднина, загинал по време на Втората световна война, за когото не знаят дори дали има гроб. После получава информация, че има дори паметник на Михаил Кузмин в Мурманск. Светлана получава покана да отиде на място и да види гроба на своя роднина. Тогава – миналия май, тя и внучката й Марисвет направиха най-дългото пътешествие в живота си и заедно с Николина Генова, началник на културния отдел в Община Полски Тръмбеш, бяха посрещнати в Мурманск като скъпи гости.

Всички разходи при престоя и обиколката на трите българки бяха поети от организаторите на Фестивала на славянската култура „Вората солнца”.

Нели СУКОВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!