BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекува ли се целулитът?

Целулитът не е бил така широко разпространен проблем преди втората половина на XX век, когато на мода излизат еластичните и стегнати чорапогащници и бикини, смята д-р Лайънъл Бисуун, остеопат и автор на книга за лечението на целулита, цитиран от Scientific American.

Целулитът засяга 90 процента от жените и 10 процента от мъжете най-вече в развитите индустриални страни.

Целулитът според д-р Бисуун се дължи на понижено кръвообращение и намалено производство на колаген, понижен приток на кислород и хранителни вещества към тъканите. Всичко това води до уголемяване на мастните клетки, които се струпват в по-голямо количество поради липсващия колаген и се появяват като изпъкване на кожата в определени области. Това са най-често бедрата, задните части и около кръста, тъй като имат три типа мастни клетки в тези области, вместо само един. Смята се, че основна причина за появата на този съвременен феномен е липсата на достатъчно движение и прекарването на дълго време в едно и също положение в „седящите“ професии. Приемът на прекалено много мазнини и сол, характерни за съвременната бърза храна, също допринася за проблема.

Защо жените получават целулит много по-често от мъжете?

Бисуун обяснява, че основната причина е различната структура на колагена, основния протеин на съединителната тъкан. При мъжете тази структура е по-здрава и кара мастната тъкан да се натрупва равномерно под кожата. Другата причина се крие в два типа адренергични рецептори – алфа и бета, като първите водят до натрупване на мазнини, а вторите – до разграждането им. При жените на един бета рецептор в областта на бедрата се падат по девет бета рецептора, посочва той. При мъжете това съотношение е едно към едно.

На въпроса до каква степен целулитът се лекува,

специалистът не дава категоричен отговор – той е лесно отстраним в първите две фази, когато все още не е видим с просто око, или когато се наблюдава само в определени положения, при стискане на кожата или в определени позиции на тялото. В третата си фаза, когато целулитът се вижда в огледалото без усилие, е много трудно той да бъде отстранен напълно, но има различни методи за намаляването му.

От кремове с кофеин до скъпо струващи лазерни процедури – нито един от методите не е със строго доказана ефективност.

Затова Huffington Post решава да изпробва, макар и без научни претенции, действието на няколко популярни природни средства. Изданието набира доброволки, на които дава инструкции за прилагането на няколко разпространени домашни рецепти за борба с портокаловата кожа. Ето какви са резултатите.

Скраб с кафе 

Участничката втрива утайка от кафе два пъти седмично по десет минути по време на баня и наблюдава резултат след първия месец.

Лимонов сок с кайенов пипер

Участничката пие вода с лимонов сок и щипка лют кайенов пипер три пъти дневно и след първия месец забелязва значително укрепване на засегната област.

Масаж със зехтин и масло от хвойна

Всекидневният масаж със зехтин и масло от хвойна около четвъртата седмица дава видими резултати не само за премахване на целулита, а и за цялостно стягане и подобряване на вида на кожата.

Сухо четкане и кокосово масло

Участничката е инструктирана да втрива в кожата си кокосово масло, след което да масажира със суха четка. В началото чувства кожата си силно раздразнена, но след края на 30-дневния период тя отбелязва най-значително намаляване на целулита.  Huffington Post oпределя тази терапия като най-ефективна.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!