BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лапидариумът на музея става открита сцена за концерти и спектакли на великотърновския театър

четвъртък, 21 май, 2020, 11:55ч.

Lapidarium

Екипът на великотърновския театър възстановява своята спектаклова дейност с камерни концерти и драматични постановки на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица. След близо тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната публиката отново ще може да се наслади на изпълненията на артистите и музикантите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Спектаклите сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха започват през юни.

„Община Велико Търново и Регионалният исторически музей първи ни подадоха ръка в тази трудна ситуация. От години работим в тясно сътрудничество с тях, а сега отново ни помагат, за което много им благодаря. Започваме срещите с публиката на живо с по-камерни форми, каквито са указанията на Министерството на културата. Те ще бъдат представени в Лапидариума. Спектаклите, в които участва по-голяма част от състава на МДТ, ще бъдат изнесени на сцените в Летния театър и крепостта „Царевец”, обясни директорът на великотърновския театър Васил Вълчев.

Той отправи специална благодарност към ръководството и екипа на Регионалния музей за подкрепата и припомни, че сътрудничеството между двете културни институции датира от 2012 г. „Тогава сред уникалната атмосфера на Лапидариума за първи път представихме камерен концерт с класическа музика. След това стана традиция през летния туристически сезон великотърновският театър да изнася на открито концерти и камерни спектакли от своя репертоар”, каза още директорът на МДТ.

Той допълни, че програмата на театъра за юни вече е готова. Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерата на оперетата „Прилепът” на Щраус и прекъсна последните репетиции. Сега премиерата трябва да бъде на открита сцена, но кога все още не е ясно. Предстои да бъде изготвена програма и за изявите през юли. Има предварително заложени ангажименти, а дали ще се реализират зависи от това кога ще бъде отменена извънредната епидемиологична обстановка в страната.

Първата среща с публиката в Лапидариума е на 4 юни от 20,30 часа, когато ще бъде представен галаконцертът “Празнични гласове”. В него участват оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент е Георги Патриков. В програмата са включени едни от най-обичаните оперни и оперетни арии и дуети, както и популярни канцонети.

Спектаклите в Лапидариума продължават на 11 юни от 20,30 часа постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев. На 16 юни от 20,30 часа е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната открита сцена в Лапидариума завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!