BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба базар по повод Международния ден на хората с увреждания откриха във Велико Търново

Коледни сувенири, украси, картички, играчки, кукли, свещници и други красиви изделия са събрани в традиционната изложба базар на талантливи самодейци от общинската организация на инвалидите във Велико Търново. Експозицията бе открита във вторник във фоайето на сградата на Общината по повод 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.

„Тази изложба се организира за девета поредна година. Членовете на организацията се стремят да изработват различни неща, за да може да привличаме вниманието на обществото, но има и артикули, които се търсят всяка година, и ние гледаме да ги поддържаме в наличност. Понеже празникът ни е малко преди Рождество Христово, сме заложили предимно коледни украси и сувенири“, сподели Йотка Вълева, председател на общинската структура на хората с увреждания във Велико Търново.

Тя обясни, че всички изделия са измайсторени в артателието на организацията от около 20 души. За целта са използвани прежди, хартия, дърво, камък и други естествени материали.

„Много неща са направени на една и две куки, изделията от хартия пък са квилинг и оригами. Имаме шити картички и картини, кукли, облечени в национални носии, и други предмети“, уточни Вълева.

По думите й в организацията членуват над 300 души.

На откриването на изложбата присъства началникът на общинския социален отдел Росица Димитрова, която подчерта, че се чувства удовлетворена от съвместната дейност на местната власт и структурата на инвалидите.

„Не е важен само денят 3 декември, който е признат като празник на хората с увреждания, за да кажем, че признаваме правата им, но и да отчетем резултатите от работата ни заедно с организациите за подобряване на ежедневието на хората с увреждания. Всичко, което правим, е ориентирано към индивидуалните нужди на всеки един, който има необходимост от подкрепа“, заяви г-жа Димитрова.

Социалната шефка изтъкна, че към днешна дата на територията на общината за пълнолетни лица и деца с увреждания функционират 11 социални услуги с държавно финансиране, които при нужда се дофинансират от местната хазна. От тях седем са за резидентна грижа – 24-часова подкрепа, а останалите са дневна форма на социални услуги.

„Тази година започнаха реформи в законите за хората с увреждания и за личната помощ, насочени към хората с увреждания, с които се цели да се подобри необходимата в цялата страна нужда от архитектурна достъпност, подготовката и местата, в които хората с увреждания да упражняват своята трудова дейност. Успяхме да се организираме и от 1 септември започна предоставянето на услугата „Асистентска подкрепа“ на 100 души, от които 12 са деца с увреждания. Има подадени още 20 заявления, които предстои да обработим“, допълни Димитрова.

Международният ден на хората с увреждания бе отбелязан с тържество и в Дневния център за пълнолетни с увреждания на улица „Поп Харитон“ в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!