BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За нищо на света не изхвърляйте ягодовите опашчици! Вършат чудеса!

Ягода е любимият плод на мнозина през пролетта и лятото. В допълнение към невероятния си вкус и аромат, ягодите са известни с превенцията си на сърдечно-съдови заболявания: тези прекрасни плодове намаляват количеството на холестерола в кръвта. 

Сокът от свежи ягоди отлично избелва зъбите и е чудесен за всички типове кожа. Именно за това всеки и по всяко време може да си прави маски от ягоди.

Не само пресни плодове, наситени със слънчева светлина, са полезни, но също и чашелистчета (опашки), а ние изхвърляме тази част на растението, без да мислим. Ако добавите сушени ягодови опашки към традиционния чай, ще го превърнете в напитка с божествен аромат! Някои свойства на ягода са известни само в традиционната медицина.

Чай от ягоди
За сушени или пресни ягодови опашки можете да добавите обикновен чай или да направите напитка само от тях. Той има антистресов ефект и успокоява тялото не по-лошо от ментов чай! Тази напитка е полезна и за всеки, който има проблеми с бъбреците.

Инфузия на ягодови листа
Изсипете чаша вряла вода и 1 чаена лъжичка сухи опашки и ги оставете да врят за няколко минути. Като превантивен и подсилващ агент, тинктурата се препоръчва да се приема три пъти дневно.

Козметично средство 
Смесете пресни ягодови опашки в блендер и вече имате ефективна анти-старееща маска за лице, която изглажда бръчките и освежава кожата.

Маска за коса
Това е тайната рецепта за косопад: Смесете овесена каша с малко пюре от вода и ягода. Нанесете тази смес върху косата си за около 30 минути три пъти седмично. Косата ще спре да пада и ще стане силна и лъскава, че дори и ще придобие повече обем.

Лек срещу диабета
Подгответе вкусен концентриран чай от чашелистчета на ягодата и пийте по 1 чаша след всяко хранене. Тази смес помага за нормализиране на нивата на кръвната захар!

Дресинг за салата
Подгответе чудесен сос за салати от пресни плодове. Смесете в блендер 1-2 горски плодове с пресни ягодови опашки. Вкусът им не е по-мек от лимоновия сок и се комбинират много добре с листните зеленчуци, които използваме за салата. –

А освен това, ягодовите чашелистчета са наситени с флавоноиди, танини, витамини, фолиева киселина. Ето защо, чай от тях е полезен за предотвратяване на подагра и остеохондроза. Изсушете на слънце опашчиците, измийте ги и ги съхранявайте в затворен стъклен буркан и веднага щом ви потрябват ги използвайте по предназначение.

Източник: struma.bg

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!