FacebookGoogle+

Започна допълнително измерване на качеството на атмосферния въздух в града

Започна допълнително измерване на качеството на атмосферния въздух в градаИзмерване на качеството на въздуха за определяне нивата на замърсителите чрез мобилната автоматична станция на Регионална Лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда започна на 08.03.2018 г. във Велико Търново.

Данните ще послужат за оценката на качеството на въздуха и са в допълнение на извършвания периодичен контрол от постоянния пункт за мониторинг, разположен в сградата на РИОСВ-Велико Търново.

Ще бъдат извършени измервания на основните показатели за качество на атмосферния въздух – озон, серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и фини прахови частици с размер под 10 микрона (ФПЧ10).

Съгласно изискванията на нормативната база по околна среда продължителността на измерването е 51 денонощия в рамките на 8 седмици, равномерно разпределени през всеки от четирите сезона. Резултатите от извършените измервания се предоставят на РИОСВ два пъти годишно, като оценка на резултатите се прави на годишна база.

Мобилната станция е разположена в жк „Бузлуджа“ до Дом за стари хора във Велико Търново.

Измерването се извършва по утвърден от министъра на околната среда и водите годишен график на мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория Русе към ИАОС за качество на атмосферния въздух. През 2018 г. ще бъде извършено измерване и на територията Трявна.

През 2017 г. Севлиево и Дряново бяха включени в годишния график за измерване на качество на атмосферния въздух. Направеният анализ на представените от Регионална лаборатория Русе резултати показват, че нивото на ФПЧ10 и за двете общини превишава нормата.

Общините са уведомени за получените резултати и за предприемане на мерки в посока намаляване на нивата на този замърсител и достигане на установените норми. / dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!