BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доставят във Велико Търново лекарство за коронавирус

Лекарство за болнично лечение на коровонавирус ще бъде доставено във Велико Търново, съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Медикаментът бе дарен на държавата от Кирил Домусчиев. Собственикът на Нова телевизия осигури 100 опаковки хлорохинов фосфат, които ще са достатъчни за лечението на максимум 300 души у нас. Лекарството ще достигне до старата столица чрез Регионалната здравна инспекция, но е предназначено само за болницата, а не за аптечната мрежа.

Първият заболял от коронавирус в старата столица е с двустранна бронхопневмония, но няма признаци за дихателна недостатъчност. От петък той е настанен в първо хирургично отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, което е превърнато в инфекциозно, научи „Борба“.

171 са доказаните до момента случаи на COVID-19 у нас. Те са в 17 града, като повечето от тях са в София. Заболяването две три жертви, а в момента осем от заразените на възраст от 25 до 50 години са със сериозна симптоматика.

По думите на генерала, е трудно да се прогнозира кога ще е пика на коронавируса в България, тъй като ситуацията е динамична.

Вчера са изписани първите трима пациенти, излекувани от заболяването. Това са жена, пролежала във Военномедицинска академия, и първите двама заразени, които бяха хоспитализирани в областната болница в Плевен. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус. Те обаче ще трябва да останат още 30 дни в домашна изолация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!