BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатът Валентин Ламбев заведе в София 100 деца от В. Търново, за да видят Томичовия псалтир

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ ЗАВЕДЕ 100 ИЗЯВЕНИ ДЕЦА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ПАРЛАМЕНТА И НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ, за да видят на живо уникалния Томичов псалтир. Създадената през XIV век в старата столица книга е със застрахователна стойност от 8 млн. евро и от съображения за сигурност министър Боил Банов не позволи тя да бъде докарана във В. Търново.

„Интересът бе голям, имаше деца и възпитатели от пет училища, нагостихме ги в стола на Министерския съвет, а емоцията от разглеждането на експонатите и псалтира бе страхотна“, коментира народният представител.

Повече от година са продължили преговорите псалтирът да дойде у нас, посочи Ламбев. Изключително съдействие от руска страна оказали Министерството на културата на Руската федерация и ръководството на Държавния исторически музей в Москва. От българска страна с организацията се е заело Министерството на културата и НД „Русофили” в лицето на нейния председател Николай Малинов, както и самият Валентин Ламбев. Оригиналният паметник никога не е гостувал в България, той се съхранява в Руския държавен исторически музей и никога не го е напускал.

Томичовият псалтир е създаден през 1360 година в Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски. Наред с Манасиевата хроника от 1344 – 1345 г. и Лондонското Четвероевангелие от 1356 г., това е един от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от XIV век и дори надминава тези известни паметници със своето съдържание и орнаментика.

Изработен е на хартия и съдържа 304 листа. Илюстриран е със 109 великолепни миниатюри.

ПАМЕТНИКЪТ Е БИЛ ОТКРИТ ПРЕЗ 1901 Г. В МАКЕДОНИЯ ОТ СРЪБСКИЯ ПРОФЕСОР СИМА НОВАКОВИЧ ТОМИЧ, затова е наречен на негово име. Псалтирът от личната колекция на Томич е завещан на Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява от 1902 г. За разлика от Лондонското евангелие и от Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи пряка поръчка на царя. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите отвежда към значимо исихастко монашеско средище, разположено до Търново. Изследвачите на паметника го свързват с Килифаревския манастир на Теодосий Търновски като религиозен и книжовен център, създаден около 1350 г. с протекцията на цар Иван Александър.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Личен архив

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!