BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дариха бюста на ген. Сава Муткуров на Регионалния исторически музей

Зала на търновските регенти ще има в институцията

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ БЮСТ-ПАМЕТНИКА НА ГЕН. САВА МУТКУРОВ. Дарението е на комитета, който носи името на първия български генерал, а бюстът е изработен от търновския скулптор Денислав Сираков. Идеята беше този бюст да бъде поставен в парк „Марно поле“, но малко преди това да се случи, комитетът получи като дарение бюст от правнука на ген. Муткуров – Александър Кирков, и съпругата му Парашкева. Тогава членовете на комитета решиха, че в парка ще стои оригиналният паметник, а този, който направи Денислав Сираков, ще бъде дарен на музея.

По време на тържеството, с което беше направено дарението, в музей „Възраждане и Учредително събрание“ беше подредена и малка експозиция с вещи на бележития търновец. Музеят показа пет отличия, които са красили ревера на генерала. Две от тях са руски, останалите са български. Сред ордените, които генералът е получил, има два от Руско-турската война, единият – руски, другият – български, и един от Сръбско-българската война. Едно от отличията е за възкачването на Фердинанд, а най-интересният орден остава руският „Св. Ана“.

Отличията ще останат в музея една година, след това ще бъдат върнати на наследниците на генерала, уточни директорът Иван Църов и допълни, че особено интересен в експозицията е оригиналният документ, изпратен до г-жа М. С. Муткурова от населението на едноименното село. В документа се казва, че единственият начин жителите на малкото селце да изразят почитта си към генерала е, като кръстят селото си на неговото име. „Става дума за днешното село Садовец, което обединява две вече несъществуващи махали – Муткурово и Градина. За много кратко се е наричало Муткурово, но документът наистина е уникален сам по себе си“, коментира председателят на комитета проф. Георги Камарашев.

Миналата вечер той раздаде пет благодарствени грамоти на хора и институции, които са помогнали на комитета за реализиране на неговите каузи.

Зала на великотърновските регенти ще бъде изградена в музея, каза още при приемане на дарението директорът на музея Иван Църов. В тази зала вече има показани вещи на Стефан Стамболов, там ще отиде и бюстът на ген. Сава Муткуров, а след това в залата ще влязат и снимки и вещи и на другите двама регенти – Георги Живков и ген. Никола Михов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!