FacebookGoogle+

Гордост: Българска ученичка спечели бронз от олимпиада по математика в Тайланд

Гордост: Българска ученичка спечели бронз от олимпиада по математика в ТайландДесетокласничка от Свищов се завърна преди дни от Банкок, Тайланд, където участва в олимпиада по математика.

Любомира Димитрова от СУ ”Николай Катранов” спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна олимпиада- възрастова група X-XII клас.

Във финала участваха 1200 състезатели в различни възрастови групи, спечелили медал в квалификационния кръг на олимпиадата.

Постижението на Любомира е впечатляващо, тъй като тя се състезава в последната възрастова група – Senior Secondary (X-XII клас), независимо, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са ученици в математически гимназии.

Задачите били изключително тежки. Любомира трябвало да се справи с 30 задачи в 5 области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задачи на английски език и с време за решаване едва 120 минути.

Българската ученичка била специално поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена реч от името на всички състезатели към организаторите на олимпиадата.

В момента Любомира се подготвя за участие във финала на Международния конкурс по математика и проектиране MITE, който ще се проведе в Москва през април. / dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!