BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В търновската болница спасиха майката на Влади Въргала

ЛЕКАРИ ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СПАСИХА МАЙКАТА НА ИЗВЕСТНИЯ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР И РЕЖИСЬОР ВЛАДИ ВЪРГАЛА. 78-годишната жена получила исхемичен инсулт, приложен й е модерен метод, утвърден като стандарт в лечението на мозъчни удари, и към момента не е с опасност за живота.

Пациентката е приета в болницата в петък. Преди време тя се сдобила с имот в близко село до Велико Търново, а в злополучния ден й прилошало, докато работела в градината. Докарана е в Спешно отделение в съзнание, а медиците успели да извършат своевременно необходимите изследвания, свързани с оценка на неврологичния й статус. Това дало шанс да бъде приложен методът „Интравенозна тромболиза”.

Способът представлява вливане на система със специален препарат, разграждащ образувалия се в мозъчния съд тромб, и по този начин настъпва възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъка. След интервенцията 78-годишната жена е настанена в реанимация, а по-късно преведена в Интензивния кардиологичен сектор на Отделението по сърдечносъдови болести.

МАЙКАТА НА АКТЬОРА ще продължи възстановяването си в болницата поне още седмица. След дехоспитализиране обаче ще се наложи интензивна и продължителна рехабилитация.

В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРИЛАГАТ ТРОМБОЛИЗАТА И МЕХАНИЧНАТА ТРОМБЕКТОМИЯ, които са най-съвременните методи за лечение на исхемичен инсулт. Процедурите дават пълни шансове за възстановяване на пациентите, получили мозъчен удар, и минимизират шанса за инвалидизация. Тези интервенции обаче могат да се реализират само в рамките на т.нар. терапевтичен прозорец – до 4 часа и половина след началото на симптомите при тромболизата и до 6 часа за тромбектомията. Най-ефикасни са до 60 минути след проявата на признаците на мозъчния удар. Затова и лекарите препоръчват хората да следят дали при техните близки са настъпили изведнъж говорни нарушения, пареза на крайници и изкривяване на лицето – асиметрична усмивка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!