BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Велико Търново бе част от форум „Креативен туризъм“ и очарова световни експерти

Велико Търново бе част от форум „Креативен туризъм“ и очарова световни експерти
Велико Търново бе част от програмата на авторитетният и престижен Форум  „Креативен туризъм“  – проведен в Габрово.

Форумът бе част от Инфотур, който Община Габрово организира в партньорство с Министерство на туризма и общините София, Пловдив, Велико Търново и Троян.

22 души от 11 държави (от 4 континента – Европа, Азия, Северна и Южна Америка)-  експерти в областта на креативния туризъм участваха във форума. Някои от тях са собственици на големи туристически агенции, други са журналисти в специализирани в областта на креативния туризъм печатни издания и уебсайтове.

Програмата на информационния тур във Велико Търново е била изготвена от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и бе осъществена в съдействие с РИМ – Велико Търново. За краткия им престой, гостите са били запознати с  културните паметници, богатата история, значимото културно-историческо наследство и туристическия потенциал на нашия град.

Особено внимание бе обърнато на възможностите за развитие на креативния туризъм.  Участниците в тура са наблюдавали Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и са били впечатлени и възхитени от неговото въздействие.

Групата е посетила Арбанаси, където са вечеряха не в ресторант, а в частен дом. По този начин те са опитали традиционна домашна кухня и са се запознали с туристическия продукт „На гости в Арбанашка къща“, който „Царевград Търнов“ от години предлага с огромен успех на туристите и турагентите.

Гостите са останали очаровани както от вкусните, традиционни за България ястия, така и от гостоприемството на домакините и предлаганият от тях уют и домашна атмосфера. По време на вечерята служители на Общинска агенция по туризъм са им били представени възможностите за провеждане на кулинарни уроци и демонстрации. Тези възможности са били определиха като изключително интересни и напълно отговарящи на концепцията за креативен туризъм.

Гостите са посетили средновековната църква „Рождество Христово“, крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център и Самоводска чаршия. На чаршията участниците в тура са посетили различни занаятчийски работилници, където отново са били информирани за възможностите и условията за провеждане на уроци от майсторите на туристите. Някои от участниците са се възползвали от възможността сами да вземат кратки уроци от майсторите.

Гостите са останаха изключително доволни и много впечатлени от посещението си във Велико Търнов и са изразили съжаление за краткия си престой, както и желанието си отново да посетят нашия прекрасен град.

Велико Търново ще бъде включен в престижната Международна мрежа за туризъм „Ню дестинейшънс“. Това бе договорено с директора на мрежата, който бе един от участниците в информационния тур. / dariknews.bg

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!