BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варицелата още не е отминала в областта, има и случай на вирусен менингоенцефалит

КОРОНАВИРУСЪТ НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО ИНФЕКЦИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ, С КОЕТО МЕДИЦИТЕ СЕ БОРЯТ В РЕГИОНА. Само за периода 11–17 май са регистрирани още пет заразни болести, които върлуват в областта. Това сочат данните за текущата заболеваемост на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

И макар че имаше пик на варицелата в началото на годината и покрай изолацията лещенката почти отшумя, сега отново са засечени случаи на дребна шарка. Те са два и са установени в община Павликени. Предходната седмица пък е бил диагностициран още един пациент с варицела в община Горна Оряховица.

Здравните власти съобщават и за инфектиран с вирусен хепатит в Свищов.

Има и пациент с вирусен менингоенцефалит. Това е коварно заболяване, което представлява едновременно възпаление на мозъчната тъкан и обвивка на гръбначния и главния мозък. Заразяването става по въздушно-капков път или през мръсни ръце. Вирусен менингоенцефалит се лекува в болнични условия, а миналото лято от него почина 45-годишен търновец. Преди 3 години пък болестта отне живота на 76-годишна жена от Павликени.

За миналата седмица са установени и 9 души с остри респираторни заболявания.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!