BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнесдамата Петранка Новосад подреди изложба в Горна Оряховица

Бизнесдамата Петранка Новосад подреди изложба в Горна Оряховица

„Жената, цветята и природата“ – под това мото бизнес дамата Петранка Новосад подреди изложба в ХГ „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица.

За да я видят, на място дойдоха много нейни приятели, сред които кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов и на Левски Любка Александрова, зам.-кметовете на Горна Оряховица Йорданка Кушева и Деница Коева, приятелите на града Ганчо Александров и Константин Костов, творците от Сдружение „ГоАрт“, учениците от Клуб „Ние, четящите и творящите“ на СУ „Георги Измирлиев“ и още ценители на красотата.

Авторката и гостите бяха поздравени с песен от Мария Арсова от ОУ „Иван Вазов“.

Експозицията съдържа над 80 платна. Тя бе открита от проф. д-р на изкуството Антоанета Анчева, преподавател по пластична анатомия и бивш декан на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Хубавата изложба сама се открива, беше казал Илия Бешков. Това много ме улеснява. Въпреки това ще кажа, че винаги съм се възхищавала на неизтощимата енергия на Петранка Новосад и нейния ентусиазъм, на умението й да съчетае битийността с творческия процес.

Желанието да твори е съвсем естествено за Петранка, то е заложено в самата нея до степен на неизбежност и необходимост. Да твори е нейното естествено състояние, каза, откривайки изложбата, проф. д-р Антоанета Анчева.

Освен от рисуването, Петранка Новосад е изкушена и от словото. Поетичното й творчество бе представено от Йорданка Кушева.

Подходих с много трепет към творчеството на Петранка Новосад и не си позволих да обединя поезия с проза. В днешното брутално време, лишено от всякакъв аристократизъм, тя, толкова светла и истинска, ми подаде ръка.

Нямаше как да не бъда пленена от необикновеното й човешко присъствие. Имахме още няколко срещи след това. Лека-полека потънах в нейния свят. Словото й е кристално огледало на нейната богата и пъстра душа, каза Йорданка Кушева.

Петранка Новосад твори и в немерена реч. Автор е на краеведската книга „Павликени – градът, в който сме родени“, на „Сага за Чеха“, в която разказва за своя свекър Йосиф Новосад, дошъл в България, за да започне бизнес през 30-те години на ХХ в., и за пътя, който извървява фамилията, на сборници с разкази. Към Петранка Новосад бе отправена покана прозата й също да бъде представена в Горна Оряховица. / dariknews.bg

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!